Sunday, 05.19.2024
Nikolay Dimitrov
Site menu
Catalog categories
Научни публикации [32]
Полезни статии [7]
Книги [7]
Main » Articles » Научни публикации

Изследване възможностите за гранулиране на плодови пресовки от арония (Aronia melanocarpa (Michx) Elliot)

Колева, А., Димитров, Н., Бозаджиев, Б., Мерджанов, П., Дамянова, С., Стоянова, А. (2013) Изследване възможностите за гранулиране на плодови пресовки от арония (Aronia melanocarpa (Michx) Elliot), in: Научни трудове на Русенския университет. Биотехнологии и хранителни технологии, 10.2. Русе, България, pp. 234–238.

Гранулирани са три смески на плодови пресовки от арония и царевица, като съотношението арония:царевица е: 30:70; 50:50 и 70:30. Изследвано е влиянието на изходната влажност на смеската и процентът на пресовки от арония върху разхода на енергия, здравината на гранулите, КПД и производителността на гранулпресата. Установено е, че процентът на арония и изходната влажност на смеската оказват статистически значимо влияние върху КПД и производителността на гранулпресата. Изходната влажност на смеските оказва статистически значимо влияние върху разхода на енергия на гранулпресата, процентът на арония не оказва влияние. Процентът на арония в смеската оказва статистически значимо влияние върху здравината на гранулите, изходната влажност на смеската не оказва влияние.

Пълен текст (PDF)

Dimitrov N., A. Koleva, B. Bozadgiev, P. Merdzganov, P. Damianova, A. Stoianova (2013) Investigating the possibilities for granulating of pomace from chokeberry fruits (Aronia melanocarpa (Michx) Elliot). in PROCEEDINGS of University of Ruse. Biotechnologies and food technologies Volume 52, book 10.2, pp. 234-238.

Three mixtures with the chokeberry pomace and corn in ratio 30:70; 50:50 и 70:30 were granulated. The influence of initial moisture content of the feed mixture and the percentage of chokeberry pomace on energy consumption, energy conversion efficiency, productivity and cutting strength of the granules was measured. It was found that the percentage of pomace had a statistically significant effect on energy consumption for granulation and productivity of the granules. Initial moisture content of the mixture had a statistically significant effect on energy consumption and the percentage of pomace has no effect. The percentage of pomace had a statistically significant effect on strength of the granules and initial moisture, energy consumption for granulation and productivity of the granules, the initial moisture has no effect.

Full text (PDF)

Category: Научни публикации | Added by: nickkin (12.17.2013)
Views: 297 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Login form
Search
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Copyright MyCorp © 2024
Free web hostinguCoz