Бозаджиев Б, Н. Димитров, А. Колева. (2013) Плътност на шлифована царевица, накисната във вода. Хранително-вкусова промишленост. 4: 38-40. Изменението на плътността на царевични зърна е изследвано в зависимост от степента на шлифоване и продължителността на накисване във вода. Зърната са шлифовани до отделяне на 2, 4, 6, 8 и 10 % от масата им и престояват във вода в продължение на четиринадесет денонощия. Продължителността на накисване и степента на шлифоване водят до статистически значимо намаляване на плътността. Плътността се понижава най-съществено между първия и втория ден (с повече от 0,1 g/cm3). Най-ниска е плътността на нешлифованото зърно, а най-висока при 10 % шлифоване. Разликите между 2 и 10 % шлифованe са под 0.025 g/cm3. Степента на шлифоване ускорява накисването, като дори минимално снемане на обвивките влияе съществено върху процеса.
Пълен текст (PDF)
Bozadgiev B., N. Dimitrov, A. Koleva (2013) Density of scoured and soaked in water corn. Food Processing Industry Magazine. 4: 38-40. Changes in the density of corn was studied depending on the degree of scouring and duration of soaking in water. Grains are scoured to separate the 2, 4, 6, 8 and 10% of their mass and stay in the water for fourteen days. The duration of soaking and degree of scouring cause a statistically significant reduction in density. Density decreased quickly between the first and second day with more than 0.1g/cm3. The lowest density has native corn and highest density has 10% scoured grains. Differences between 2 and 10% scoured grain are under 0.025g/cm3. The degree of removing the brains speeds soaking and even the lowest level has major influence on the process. Full text (PDF)
|