Sunday, 05.19.2024
Nikolay Dimitrov
Site menu
Catalog categories
Научни публикации [32]
Полезни статии [7]
Книги [7]
Main » Articles » Научни публикации

Влияние на продължителността на съхранение и влажността върху температурния профил на дишане на зърно от мека пшеница (Triticum aestivum L.)

Димитров, Н., 2014. Влияние на продължителността на съхранение и влажността върху температурния профил на дишане на зърно от мека пшеница (Triticum aestivum L.). Аграрни науки 16, 19–23.

Резюме: Повишената интензивност на дишане на зърното при съхранение е нежелателен процес, свързан със загуба на сухо вещество и развитие на процеси в насипа, водещи до неговото разваляне. Влиянието на продължителността на съхранението върху интензивността на дишането при температури от 20 до 60°С е определено за мека пшеница с влажност 15, 17, 19 и 21%. Интензивността на дишането е измерена чрез статичен метод в затворен микрореспирометър. Температурата, при която интензивността на дишането е най-висока, се понижава от 50-60°С и се установява на 40°С. Най-бързо се понижава при зърното с влажност 21%, докато при влажност 15% измененията са слабо изразени. Максималните стойности на отделения СО2 се изменя при съхранението. Отделеният на 150-ия ден СО2 при температура 40°С е от 34 до 57% от максималния, наблюдаван в началото на съхранението, за проби с влажност 15, 17 и 19%, докато пробата с влажност 21% диша с 53% по-интензивно, отколкото в началото на съхранението.

Пълен текст (PDF)

Dimitrov, N., 2014. Effect of The Duration of Storage and The Moisture on The Temperature Pattern of Respiration of The Soft Wheat Grain (Triticum aestivum L.). Agricultural Sciences 16, 19-23.

Abstract: The increased respiration rate of the stored grain is an undesirable process leading to a loss of dry matter and the development of processes in the bulk leading to its deterioration. The effect of the duration of storage on the respiration rate at a temperature of 20 to 60°C was determined on wheat grain of 15, 17, 19 and 21% moisture content. The respiration rate was measured by a static method in a closed microrespirometеr. The temperature at which the intensity of respiration was the highest decreased from 50- 60°C and was set at 40°C. The decrease was fastest in the grain of 21% moisture, while in the 15% variations it was less pronounced. The maximum values of the produced CO2 changed during the storage period. The CO2 produced on the 150-th day at 40°C was 34% to 57% of the maximum observed at the beginning of the storage for samples of 15, 17 and 19% moisture content while the 21% moisture sample perspired by 53% more intensely compared with the beginning of the storage.

Full text (PDF)

Category: Научни публикации | Added by: nickkin (03.10.2015)
Views: 486 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Login form
Search
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Copyright MyCorp © 2024
Free web hostinguCoz