Sunday, 05.19.2024
Nikolay Dimitrov
Site menu
Catalog categories
Научни публикации [32]
Полезни статии [7]
Книги [7]
Main » Articles » Научни публикации

Влияние на влажността върху някои физични характеристики на брашно от кестени (Castanea sativa)

Димитров, Н.Д., Чонова, В., Георгиева, М., Ташев, А., Топузова, Й., Чочков, Р. (2013) Влияние на влажността върху някои физични характеристики на брашно от кестени (Castanea sativa), in: Научни трудове на Русенския университет. Биотехнологии и хранителни технологии, 10.2. Русе, България, pp. 196–200.

Физични свойства често са необходими за проектирането на съоръжения в селското стопанство, хранителната и фуражната индустрия. Обемната маса, ъгълът на естествения наклон,ъгълът на изтичане по наклонена повърхност и ъгълът на статично триене на кестеново брашно са определени и сравнени при влажности 8,65, 15,61 и 20,14% w.m. Обемната маса нараства от 617,6 до 727,23 kg/m3, а ъгълът на естествен наклон се увеличава от 41 до 56° с увеличаване на влажността. Началният ъгъл на изтичане върху дървена повърхност е 31.93° (SD = 3.39) и не зависи от влажността. Началният ъгъл на изтичане са поцинкована и ръждива метална повърхност зависи от влажността. Крайният ъгъл на изтичане нараства за поцинкованата повърхност и намалява за дървената и ръждивата повърхност с увеличаване на влажността. Няма разлика между статичните ъгли на триене върху дървена и ръждива метална повърхност при различни влажности. Средната стойност е 40.97° ( SD = 3,76) за дървената повърхност и 42,63° (SD = 5.61) за ръждивата повърхност. С нарастване на влажността статичният ъгъла на триене се увеличава от 22.9 до 26.6° при поцинкованата метална повърхност.

Пълен текст (PDF)

Dimitrov, N., V. Chonova, M. Georgieva, A. Tasheva, Y. Topuzova, R. Chochkov (2013) Influence of the moisture on some physical properties of chestnut's flour (Castanea sativa). in PROCEEDINGS of University of Ruse. Biotechnologies and food technologies Volume 52, book 10.2, pp. 196-200.

Physical properties often required for designing the equipments for agriculture, food and feed industries. Bulk density, angle of repose, angle of free flow, angle of friction of chestnut flour were determined and compared for moisture content at 8.65, 15.61 and 20.14% w.b. The bulk density (w.b.) increased from 617.6 to 727.23 kg/m3 and the static angle of repose increased from 41 to 56° with an increasing the moisture content. The initial angle of free flow over wooden surface is 31.93° (SD=3.39) and doesn't depend of moisture. The initial angle of free flow over galvanized and rusty surface depends on moisture. The end angle of free flow increased for galvanized surface and decrease for wooden and rusty surface with an increasing in the moisture content. There is no difference of static angles of friction over wooden and rusty surface at different moisture. The mean value is 40.97° (SD=3.76) for wooden surface and 42.63° (SD=5.61) for rusty surface. The static angle of friction increased from 22.9 to 26.6° as the moisture content increased for galvanized iron.

Full text (PDF)

 


 

Category: Научни публикации | Added by: nickkin (12.17.2013)
Views: 450 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Login form
Search
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Copyright MyCorp © 2024
Free web hostinguCoz