Sunday, 11.10.2024
Nikolay Dimitrov
Site menu
Catalog categories
Научни публикации [32]
Полезни статии [7]
Книги [7]
Main » Articles » Научни публикации

Зависимости между основни качествени показатели на обикновена пшеница (Triticum aestivum L.)

Димитров Н., А. Дуракова, Б. Бозаджиев (2013) Зависимости между основни качествени показатели на обикновена пшеница (Triticum aestivum L.). Аграрни науки. 12: 5-11

Наличието на статистическа връзка между специфична маса, хектолитрова маса, стъкловидност, твърдост, суров протеин и количество и качество на мокър глутен, определено чрез компресибилитета, е изследвано за 140 проби обикновена зимна пшеница, отглеждани в различни климатични региона на територията на Р. България. Анализите на стъкловидността, хектолитровата и специфична маса са извършени по стандартни методи. Добивът на мокър глутен и компресибилитета са определен след ръчно отмиване, а количеството суров протеин и твърдостта - чрез NIR спектроскопия. Установена е силна корелация между добива на мокър глутен и съдържанието на суров протеин (R2=0,74) и умерена корелация между твърдостта и стъкловидността (R2=0,29); хектолитровата маса и твърдостта (R2=0,24) и хектолитровата маса и стъкловидността (R2=0,18). Не е установена статистически значима връзка между ДМГ и стъкловидността. Специфична маса не зависи от компресибилитета, твърдостта и стъкловидността, а компресибилитетът не зависи от хектолитровата, специфичната маса, твърдостта и стъкловидността. 

Пълен текст (PDF)

Dimitrov N. A. Durakova, B. Bozadjiev (2013) Relation Between Major Quality Characteristics of Wheat (Triticum aestivum L.). Agricultural Sciences 12: 5-11

The relationships of the test weight, thousand-kernel weight, vitreousity, hardness, protein content, gluten content and quality of gluten were investigated for 140 samples of winter wheat, grown in different climate regions in Bulgaria. The vitreousity, test weight and thousand-kernel weight were measured by standard methods. The gluten content was determined manually and the quality of gluten was determined by compressibility. The hardness and protein content were determined by applying the NIR technique. A strong correlation was established between the gluten and protein contents (R2=0.74), and a moderate correlation – between the hardness and vitreousity (R2=0.29), the test weight and hardness (R2=0.24), and the test weight and vitreousity (R2=0.18). No significant correlation between the gluten content and vitreousity was detected. The thousand-kernel weight is independent of hardness, vitreousity and gluten compressibility. The compressibility of gluten is independent of the test weight, thousand-kernel weight, hardness and vitreousity.

Full text (PDF)


Category: Научни публикации | Added by: nickkin (09.26.2013)
Views: 617 | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Login form
Search
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Copyright MyCorp © 2024
Free web hostinguCoz