Кузманов Д., Н. Димитров, Н. Гинов, 2006, Възможности за ограничаване на използването на пестициди при съхранение на прясно прибрана пшеница. Хранително вкусова промишленост 9: 10-13 Резюме: Изследвано е изменението на заразеността от насекомни вредители при съхранение на прясно прибрана пшеница през 2003 и 2004 г. Установено е, че наличието на преходни остатъци от зърно в зърнобазата може да причини увеличаване на плътността на популацията на S. oryzae и O. surinamenisi с 5 и 20 пъти съответно в плоски складове и метални силозни клетки. Чрез охлаждане, посредством вентилиране с атмосферен въздух, може да бъде преустановено нарастването на популацията на вредителите съответно след 110 и 140 ден от началото на съхранението. Резултатите от изследването показват, че чрез подготовка на складовата база, включваща фумигация на преходното зърно и охлаждане на прясно прибраната пшеница, чрез вентилиране, е възможно съхранението й да бъде осъществено без използване на пестициди. Пълен текст (PDF)
Source: http://nickkin.ucoz.net/publications/File007.pdf |